nov 5, 2019
5 Views
0 0

Azt hiszi, elgépelés volt a covfefe? Ne legyen benne olyan biztos!

Written by

A népszerűbb mémek (memék) életciklusának vége felé el szokott jönni az a pont, amikor szokatlanul mainstream helyeken is felbukkannak, ez történt most az Y- és Z-generáció egyik kedvencével, az OK boomerrel is: Új-Zélandon egy fiatal parlamenti képviselő ezzel vágott vissza egy idősebb kollégájának. 

Azoknak, akik még nem hallották: az OK boomer mém igazából egy beszólás, ami az elmúlt 1-2 évben terjedt el, főleg a 30 év alatti népesség használja, ha meg akarja szégyeníteni az idősebbeket, amiért azok túl maradiak, nem fogják fel egy-egy dolog jelentőségét, a mai világra már nem releváns élettapasztalatuk alapján kioktatóan beszélnek, vagy ilyesmi. Tipikus vélemények, amik kiválthatják az OK boomerezést: “ha nem avokádós pirítósra költenéd a pénzedet, pár év alatt összespórolhatnál egy házra, mindenki előrejuthat az életben, aki elég szorgalmasan dolgozik“, vagy mondjuk “fontos a környezetvédelem, de mégsem veszélyeztethetjük a gazdasági növekedést”. (A boomer szó a baby boomer generációt, vagyis a második világháború után, nagyjából 1946 és 1964 között születetteket jelöli.)

Azon túl, hogy a parlament elég atipikus hely mémek használata szempontjából, az új-zélandi esetben elég tipikus szituációban bukkant fel az OK boomer: egy fiatal, zöldpárti képviselőnő, Chlöe Swarbrick éppen azt részletezte, milyen fontos lenne elfogadni a Zero Carbon üvegházgáz-kibocsátásról szóló törvényt, amikor egy idősebb képviselőtársa közbeszólással megzavarta felszólalását. A videóból nem derül ki, mit mondott pontosan az illető, Swarbrick mindenesetre egy foghegyről odavetett OK boomerrel nyugtázta a dolgot, és folytatta a mondókáját. A mémelés idegensége a parlamenti környezettől abban is tettenérhető, hogy a közvetítés feliratozója sem tudott mit kezdeni vele, és azt írta ki: Ok, Berma. 

A felszólalás itt hallgatható meg, a vicces új-zélandi dialektus kedvelőinek különösen ajánlott:

Az OK boomer egyébként a napokban azért is pörgött a médiában, mert egy amerikai konzervatív rádiós szerint ez pont olyan, mint a feketék niggerezése, csak rasszizmus helyett ageizmus (létezik erre magyar szó??). A közösségi médiában erre volt, aki azt vetette fel, hogy ez esetben a megoldás a szó végi r betű elhagyása lehetne, úgy mindjárt kevésbé lesz sértő a boomer is:

Forrás:Twitter

Forrás:Twitter

(Junkee)

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Mindeközben
banner

Leave a Comment