okt 29, 2019
81 Views
0 0

Leonardo da Vinci elfeledett Machiavelli-portréja kerülhetett elő Franciaországban

Written by

Niccolo Machiavelli itáliai reneszánsz gondolkodó Leonardo da Vinci által festett, elfeledett portréját találhatták meg egy közép-franciaországi kastélyban – írja az MTI. A feltételezést azonban még alapos szakértői vizsgálatoknak kell megerősíteniük a hírügynökség szerint.

A valencay-i kastély raktárában felfedezett titokzatos portrét a Cahiers de Valencay májusi számában „azonosította” Leonardo által festett Machiavelli-portréként Anne Gérardot. Ő Indre megye főlevéltárosa, aki több mint egy éve folytat mélyreható kutatásokat a rejtélyes festmény ügyében.

A fára festett, 55-ször 42 centiméteres, szignálatlan kép egy Machiavellire hasonlító, titokzatos tekintetű, ismeretlen életkorú, erősen kopaszodó, feketébe öltözött szakállas férfit ábrázol. A kastély intézőjének

egy 1874-es feljegyzése szerint a festmény Niccolo Machiavelli portréja, amelyet kortársa, Leonardo da Vinci festett.

Anne Gérardot szerint ha igaz a jószágigazgató feljegyzése, a kép lehetne az első bizonyítéka annak, hogy a festő és a nagy gondolkodó találkozott. A kutató ugyanakkor hangsúlyozza: lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy olyan sokáig feltételezték, hogy a képet da Vinci festette, hogy a feltételezést egyszer csak tényként kezdték kezelni a múltban.

Gérardot szerint a portré jobban hasonlít Michel de Montaigne francia filozófus más ábrázolásaira. Ráadásul a fatábla, amelyre festették, túlságosan jó állapotban lévőnek látszik ahhoz, hogy a 15. századra vagy a 16. század elejére nyúljon vissza. Lehetséges ugyanakkor, hogy az 1890-es években Berlinben elvégzett restaurálás változtatott a festmény által keltett hatáson.

valencay-i kastély igazgatója, Sylvie Giroux nem tartja kizártnak, hogy a festmény valóban Leonardo da Vinci műve. A kastély ugyanis Talleyrand hercegé volt, aki nagyon vagyonos műgyűjtő volt és pompás kollekciókkal rendelkezett. Az igazgató közölte, hogy a táblaképet rövidesen tüzetes szakértői vizsgálatnak vetik alá a rejtély tisztázása céljából.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Kultúr
banner

Leave a Comment