okt 24, 2019
75 Views
0 0

Alföldi: Eszem ágában sincs Karácsony tanácsadójának lenni

Written by

Remélem, hogy végre egy másfelé vezető út kezdődik el – mondta a Magyar Narancs legfrissebb számában megjelent interjúban Alföldi Róbert. Szerinte a választás annak az eredménye, hogy tapasztaltak az emberek és ez már sok volt nekik. Abban viszont kevésbé hisz, hogy ez a Borkai-botránynak lenne köszönhető, a videó nélkül is hasonló eredmény született volna. Úgy gondolja, a választási hajrá után sem lehet azért teljesen megnyugodni, be fog vadulni a NER, mert felelős gondolkodást nem látni a történtek felett. 

Azzal kapcsolatban, hogy a választás milyen hatással lehet majd a színházra, illetve lesz-e a kulturális tao-rendszer eltörlése után bármi új változás, azt mondta

Az én szakmámban hosszú ideje csak a kussolás van. A választás éjszakáján mentek a telefonok, sms-ek, mintha idén korábban érkezett volna a szilveszter. Volt, aki örömittas volt, aztán beállt az általános szorongás, hogy juj-juj, mi van, ha az új főpolgármester nem fog tudni semmit sem csinálni. A jó magyar szkepszis! De én azért még tartom magam.

Szerinte már akkor normálisabban megy a színházi szakma, ha a váltásnak hála például a vidéki városok színházának irányításánál nem a pártszín, hanem a szakértelem fog számítani ezután, de azt is megjegyzi, hogy ennek nem örülni kéne, hanem az alapnak lennie. 

Úgy gondolja, a tao-rendszer láthatóan a nem-kormánypárti színházak megszüntetésére fókuszált, de a szakma nem volt elég tökös ahhoz, hogy megvédje magát. Az Indexnek adott Karácsony-interjú kapcsán elmondta, hogy nem ismeri az új főpolgármester kulturális támogatástervezetét, így nem tud rá mit reagálni – a pletykákkal ellentétben viszont esze ágában sincs, hogy Karácsony tanácsadója vagy kulturális alpolgármestere legyen, illetve négy színház igazgatója sem tervez lenni. A Karácsony irányítása alatti színházigazgatói pályázatokkal kapcsolatban nem tartaná elegánsnak azt sem, hogy akár egy színház igazgatásáért is elinduljon, viszont az is meglepné, ha például Dörner György újra nyerne, az ő kinevezését csak politikai döntésnek tartja.

Szerinte azonban nem csak a színházigazgatók névsora fog változni, hanem például Tarlós homofóbiájával szemben az LMBTQ és a Pride helyzete is:

Ha a főváros is a Pride mellé áll, és a főpolgármester is ott vonul a tömegben, akkor az tök jó. Csupán annyi fog történni, ami a világ 80%-ban természetes. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Kultúr
banner

Leave a Comment