máj 22, 2019
15 Views
0 0

Varga: Hosszú távon szeretnénk, hogy csökkenjen a 27%-os áfakulcs

Written by

Hosszabb távon szeretnék, hogy a 27 százalékos áfakulcs csökkenjen, de ehhez további erőfeszítések szükségesek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak.

Varga a 2020-as költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy nem várható a magyar adópolitikában nagy változás. “Úgy döntöttünk, hogy a munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkenjenek, és a fogyasztási típusú adókon keresztül szedjük be a közösségi kiadásokhoz szükséges  bevételeket. Ezen nem kívánunk változtatni, de – ahogy az elmúlt években tettük a csirke, a sertéshús és a tojás esetében – ahol mód van rá, megvizsgáljuk a kedvezményes áfa lehetőségét. Tizenöt olyan javaslat van a Pénzügyminisztériumban, amelyben a szakmai szervezetek kérnek kedvezőbb kulcsot termékeknek, de akár teljes iparágaknak is” – mondta.

Ennek kapcsán említette meg Varga, hogy hosszabb távon szeretnék csökkenteni az áfakulcsot, amit nagyban segít Varga szerint az, hogy a költségvetésből kieső áfabevétel 2012-höz képest 22 százalékról 13 százalékra csökkent.

Varga szerint német autóipari kitettségünk ellenére nem kerültünk olyan helyzetbe, amely a gazdaság számottevő lassulásával járna, “sőt akár előnyünkre is fordíthatjuk a helyzetet, mert ha egy autógyárnak vagy más befektetőnek mérlegelni kell, hogy hova viszi a gyárát, akkor ebben a vitáktől hangos világban Magyarország kifejezetten jó pozícióban van”. Az is ellenállóbbá teszi a magyar gazdaságot a nemzetközi hatásoktól, hogy a pár évvel ezelőtthöz képest a magyar növekedés sokkal nagyobb mértékben támaszkodik a belső fogyasztásra és kevésbé függ az ipar és az export növekedésétől – mondta Varga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
Adó és költségvetés · Index.hu
banner

Leave a Comment