ápr 8, 2019
23 Views
0 0

Magyarország megvenné a horvát LNG-terminál negyedét

Written by

Bizonyos feltételek mellett Magyarország 25 százalékos tulajdonrészt vásárolna a Krk-szigeti LNG-terminálban (cseppfolyósított földgáz-terminál) – jelentette ki Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a Nova TV kereskedelmi csatorna vasárnap esti híradójában, amiről az MTI számolt be.

Mint mondta, néhány héttel ezelőtt érkezett meg Zágrábba a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) egy szándéknyilatkozat, amelyben az állt, hogy Magyarország kész 25 százalékos tulajdonrészt vásárolni a terminálban. Kiemelte továbbá, hogy jelenleg folynak a tárgyalások a felek között. 

Reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban és években nőni fog az érdeklődés a tulajdonrész megvásárlása, valamint a kapacitások lefoglalása iránt.  A miniszter szerint a tárgyalásoktól és a kapacitások megvásárlásától is függ, hogy Magyarország szerezhet-e tulajdonrészt a terminálban és hogyan.

Már korábban is felmerült, hogy a magyar kormány beszállna a terminálba, 2018 decemberében a Népszava írt arról, hogy Magyarország többségi részesedést szeretne szerezni. A Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium nem cáfolta a lap értesülését. A terminálra az Egyesült Államokból érkezik majd a cseppfolyósított földgáz, ezzel csökkentve a közép-kelet-európai térség függését az orosz gáztól. 

A horvát kormány januári döntése szerint százmillió euróval (31,8 milliárd forint) támogatja a krki LNG-terminál megépítését: 50 millió euróval 2019-ben és további 50 millió euróval 2020-ban. A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdi meg működését, és a projekt 234 millió euróba kerül, ebből csak maga az úszó LNG-terminál (FSRU) 160 millió euró. 

A projektet az európai uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget – 32,6 millió eurót – a horvát kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

(Visited 4 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Energia · Index.hu
banner

Leave a Comment