jan 21, 2020
5 Views
0 0

Kirívóan viselkedik a börtönben és a Koránból mond imákat börtöncellájában a lefejezésekkel vádolt szír férfi, akit a Liszt Ferenc Repülőtéren kaptak el

Written by

A vádirat alapján a férfi az Iszlám Állam terrorszervezethez való csatlakozása után 2015-re a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, azonosult a szervezet azon céljaival, melynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása illetve az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

Ennek a tervnek a megvalósításához tartozott , hogy az Iszlám Állam által elfoglalt területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal félemlíti meg, a szervezethez nem csatlakozó, tehát az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti vagy megsemmisíti.

(A legfrissebb hírek itt)

Ezen túl a férfi 2015. május elején al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul, ami a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében volt szükséges.Az elfoglalás része volt egy “halállista elkészítése”, ahol összeírja a város azon lakóit, akik nem azonosulnak céljaikkal.

A vádak alapján a szír férfi legalább két személy kivégzésében személyesen is részt vett, míg egy harmadik polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

A férfi a vádakat mind tagadja, állítása szerint soha nem bántott senkit, és az említett cselekmények idején nem is tartózkodott Szíriában, ugyanis 2014-ben Törökországba menekült öt gyerekével és két feleségével, onnan pedig Görögországba távozott.

A büntetés-végrehajtási szervezet véleménye szerint a férfi magatartása kevésbé problémás, mint korábban, fegyelmi felelősségre vonására nem volt szükség. Ugyanakkor a férfit gyakran kell figyelmeztetni zárkája tisztaságára, egyéni higiéniája fenntartására, mely átlagon aluli, a tisztálkodás alapvető szabályaival nincs tisztában. A kapott utasításokat megérti, de végrehajtásukra nemigen törekszik, viselkedése sokszor flegmatikus.

Magyar és angol szavakkal kommunikál, amennyiben érdekében áll, zárkájában a Koránból mond imákat, amelyeket nem könyvből, hanem fejből ismer. Hetente több alkalommal részt vesz reintegrációs foglalkozáson, de ezek időtartama egyre rövidebb, és míg korábban érdekelte a kereszténység,akár a vallás felvételét is fontolgatta, ez mostanra megváltozott. A büntetés-végrehajtás jellemzése szerint a novemberi tárgyalás óta változott meg kapcsolata a családtagjaival, a hozzájuk kötődő érzelmi szálak meggyengültek, kevesebbet beszél velük és gyakran ingerült.

A férfit elmondása alapján bántalmazzák fogva tartása során, meg akarják mérgezni és nem emberi módon viselkednek vele. A pszichológus-szakértő szerint a férfi a vizsgálat során beszámítható állapotban volt.

A lefejezésről készült videót elemző szakértő szerint a rossz minőségű felvétel miatt nem megállapítható biztosra, hogy a férfi szerepel-e a videón vagy sem. Az egyik orvosszakértő a rossz minőség miatt nem tudott szakértői véleményt adni , míg egy másik szerint 53,3 százalék az esély arra, hogy a férfi szerepel a felvételen – írja a 24.hu

https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/kirivoan-viselkedik-a-bortonben-a-lefejezesekkel-vadolt-haszan-f/4hymj3b

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Leave a Comment