jan 21, 2020
5 Views
0 0

Lesöpörték a nyitóajánlatot a BKV szakszervezetei

Written by

Gyorsan rövidre zárták a felek az első béremelési egyeztetést, miután a szakszervezeteknek sikerült egyáltalán tárgyalóasztalhoz ülni a Budapesti Közlekedési Vállalat vezetőivel. Tavaly a cégnél működő négy legnagyobb szakszervezet megállapodott, hogy egységesen 15 százalékos béremelést követelnek – amire eddig érdemben nem reagált a vállalat vezetése. A teljesíthetőség érdekében lett 15 százalék a közös szakszervezeti követelés, ennél nagyobb mértékű emelésre lenne szükség – mondta az InfoRádiónak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

“Ehhez képest most kaptunk egy összességében 8 százalékos ajánlatot a munkáltatótól. Egyértelmű volt az elutasítás, nem tartjuk értékelhetőnek a várakozásainktól messze elmaradó ajánlatot,

még tárgyalási alapnak sem tudjuk felfogni”

– hangsúlyozta Naszályi Gábor. Szavai szerint a 8 százalékos emelés kifizetés nagyjából 5,6 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a vállalatnak.

Az egyeztetések az elnök szerint mindenesetre csütörtökön és pénteken folytatódnak. A munkavállalók számára fontos lenne a mielőbbi megállapodás, azonban minden fordulónál inkább visszalépést tapasztalnak a szakszervezetek.

A mai nap ismeretében nem sok jóra számítunk a következő fordulókon, de azért a mostaninál magasabb számra várunk – tette hozzá Naszály Gábor.

Folytatják

A BKV Zrt. közölte, hogy a munkáltató 8 százalékos béremelési ajánlatot terjesztett a munkavállalói oldal elé, amely összesen 5,6 milliárd forint ráfordítást jelent a BKV-nak. A cég ebből az összegből fedezné a később megállapítandó mértékű alapbéremelést, fordítana a szenioritási rendszer kiterjesztésére, a kulcsfontosságú pozíciót betöltők, illetve a diplomás munkaerő megtartását segítő bérrendezésre és a munkakörülmények javítására (pl. egészségmegőrző intézkedések, juttatások). A munkavállalói oldal az ajánlatot jelen formájában nem tudta elfogadni.

A cégvezetés biztosította arról tárgyalópartnereit, hogy tisztában van az éles munkaerőpiaci versenyhelyzettel, és felelős munkáltatóként törekszik egy olyan megállapodás létrehozására, amely segíti a jelenlegi munkaerő megtartását, és hozzájárul ahhoz, hogy a BKV reális alternatívát tudjon kínálni a munkakeresők számára is – közölték.

A megegyezés reményében a felek megállapodtak a tárgyalások folytatásában.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Leave a Comment