okt 11, 2019
53 Views
0 0

Emberemlékezet óta nem történt ilyen: meccs van a politikában

Written by

Borkai Zsolt, a kormánypárt először szex-, majd a felvétel szereplőinek azonosítása után korrupciós botrányba keveredő győri polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze péntekre, majd nem sokkal az esemény előtt lemondta azt. Nem sokkal később rövid, szerző nélküli cikk jelent meg a Magyar Nemzet internetes felületén: az üzenet szerint a politikusnak le kellett volna már mondania. Ha nem olyan rövid a szöveg, a végére sem értünk volna, mire már el is tüntették az írást.

Ilyen káoszt, kommunikációs és politikai ámokfutást a Fidesz Schmitt Pál lemondása óta biztosan nem produkált. 

Hogyan jutottak idáig?

  1. A Fidesz-stáb elmérte a Borkai-ügyet. Nyilvánvaló volt, hogy Győrben ezzel együtt is képes nyerni a többszörös címvédő, miközben biztosak voltak abban, hogy lokalizálni tudják a botrányt, azaz nem rontja a többi jelöltjük esélyeit. Ezért próbálták ignorálni a témát, és inkább a kispesti szocialisták vállalhatatlan balhéjával tematizálni a kampányt. Ám a Borkai-orgia iránti érdeklődés egyszerűen mindent kitakart.
  2. A hét közepére a Fidesz alacsonyabb szintjeiről már érkeztek jelzések, hogy Budapesten, illetve egyes kerületekben, de például Szombathelyen is jelentős károkat okozhat az ügy. A párton belül is zajlottak már viták, de kifelé világos volt a mondás: Borkai hibázott, de ez magánügy, a polgármester marad. Már addig, amíg nyer, mert utána hetekkel már mennie is kell, ahogyan azt a 24.hu-n megírtuk, hiszen a Fidesz vezérkarában döntöttek: feladata a győzelemig tart, addig, hogy nem engedi át a városházát egy napra sem a baloldalnak.
  3. Az utolsó mérések azonban egyértelműen bajt jeleztek a Fidesznek: az addig végtelenül nyugodt kampánynak meglepetést jelenthetett, hogy a fővárosi olló záródni kezdett. Nem tudták Győrben tartani a botrányt, elkezdett súlyos veszteségeket termelni az ország más részein, elsősorban a fővárosban.
  4. Ennek ellenére mentek egyenesen: biztosnak látszott, hogy Borkait a pártvezetés és az ellenzék is hagyja nyerni Győrben. Úgy nézett ki, kihúzzák vasárnapig a nyomással, úgy látták, ez a legkevésbé kockázatos stratégia: egyenesben tartani a kormányt, nem zavarni a tábort, amely még az esetlegesen lekopók után is elégséges méretű marad. Nyilván úgy ítélték meg, hogy ha az utolsó napokban lépnének, az még a rendíthetetlenek között is bizonytalanságot keltene.
  5. Péntek. Borkai ekkor tökéletesen váratlanul bejelentette, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót tart, ami önmagában is érthetetlen választás. Ilyen helyzetben, a választás kezdete előtt harmincpár órával a kérdések elé kiküldeni egy összeroppant, a nyomás alatt nyilván megtörő politikust, az még liberális demokráciák hagyományos pártjaiban is bátor lépés, de egyenesen elképzelhetetlen a propagandaszekción kívülre rizikóért sohasem merészkedő Fideszben. Ha pedig nem a lemondás volt a szándék, ötlet sincs arról, miről lehetett volna szó a rendezvényen. Ennél persze már csak a káoszt és zavart jelző lemondás volt váratlanabb. De erre az egészre még logikus magyarázatot adhatott volna a Magyar Nemzet este megjelent cikke, amelyben tudatták: Tarlós Istvánnal sal értenek egyet, Borkainak mennie kellene. A terv ezzel logikus lett volna: Borkai kontrollálhatatlanná vált, partizánkodik, ugyanakkor a Fidesz, a politikai közösség megmondta, ez nem fér bele, Tarlós ilyesmit sosem tűrne. Ezzel a bázisnak és a bizonytalanodóknak megüzenik: Borkai nem a Fidesz, jöjjenek velük, a politikai közösség szilárd, az erkölcsteleneknek megmondják, hogy erkölcstelenek. Mindeközben Győrt is behúzzák, mert Borkai még a látványos média- és párttiltakozás ellenére is megnyeri Győrt. Ám ez a logikus forgatókönyv is ment a levesbe, miután nem sokkal a publikálás után eltűnt a Magyar Nemzet cikke. Erre a kaotikus sorozatra nincs racionális magyarázat.

Azaz egyetlen dolog biztos: a káosz uralta a Fidesz péntekjét, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Megtörtént, ami sohasem szokott: rángatták a kormányt.

Nem találták a politikai megoldást, egymásnak ellentmondó üzenetek keringtek, a rendszer szereplői pedig nem tudták, mi a mondás. Ez pedig életveszély olyan környezetben, ahol a párt parancsára működik mindenki.

Mindebből persze semmi nem következik a vasárnapi választás végeredményére nézve: Borkai Zsolt győzhet Győrben, Tarlós István Budapesten, miként a billegő kerületek is megmaradhatnak nekik.

Ám erre most sokkal kevesebb esély van, mint egy napja, és a helyzet lényegében összevethetetlen a múlt hét szerdával. A vasárnap este sokkal, de sokkal izgalmasabb lesz, mint azt bárki várta. Hihetetlen, de még a szombatnak is lesz tétje.

Még mindig nem mindegy, mennyire épül tovább a Borkai = Fidesz = Tarlós és budapesti jelöltek történet, illetve mennyire lesz képes a Fidesz eltüntetni ezt a sztorit és végletekig professzionalizált mobilizációs erőművével elvinni a szavazóit vasárnap.

Magyarországon immár szokatlan módon: meccs van. Olyan, ami csak a legvégén dől el.

https://24.hu/belfold/2019/10/11/borkai-zsolt-gyor-fidesz-tarlos/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu · Belföld · Vélemény
banner

Leave a Comment