jan 21, 2020
7 Views
0 0

The Guardian: hírszerzők szerint megvan Abu Bakr al-Bagdadi utódja

Written by

The Guardian: hírszerzők szerint megvan Abu Bakr al-Bagdadi utódja

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyét a csoport élén friss hírszerzési értesülések szerint – írta a The Guardian című brit napilap.

Az Iszlám Állam röviddel Bagdadi októberi halált követően új kalifát nevezett ki Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasi személyében. Az ő nevét azonban elemzők és szakértők még sohasem hallották, és egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy valóban létezik.

A The Guardian két meg nem nevezett hírszerzési ügynökség tisztségviselőire hivatkozva azt írta, hogy a szervezetet valójában Szalbi vezeti.

Szalbi az Iszlám Állam egyik alapítója és ideológusa, és az iraki türkmén kisebbség tagja. A terrorszervezet vezetőségében azon kevesek közé tartozik, akik nem arab származásúak. A férfi a Moszuli Egyetemen diplomázott, és kulcsszerepet játszott a dzsihadisták által eretneknek tartott iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban.

Szalbi 2019 augusztusa óta szerepel a legkeresettebb terroristák amerikai listáján.

Washington 5 millió dollárt (körülbelül 1,5 milliárd forintot) ajánlott a férfi nyomravezetőjének. Az amerikai külügyminisztérium eddig is Bagdadi egyik lehetséges utódjaként tartotta számon őt.

Az Egyesült Államok október 27-én jelentette be Bagdadi halálát. Az Iszlám Állam vezetője felrobbantotta magát, amikor egy amerikai katonai osztag megostromolta azt az észak-szíriai házat, amelyben rejtőzködött.

atv.hu/MTI

Ajánlom

http://www.atv.hu/kulfold/20200121-the-guardian-hirszerzok-szerint-megvan-abu-bakr-al-bagdadi-utodja

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Leave a Comment