nov 19, 2019
19 Views
0 0

A becsült leütési ár duplájáért kelt el Mozart egy partitúrája 

Written by

A becsült leütési ár duplájáért, 372 500 euróért (126 millió forint) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének fiatalkori partitúrája egy hétfői párizsi árverésen. A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, melyeknek kottájáért 150-200 ezer eurót várt az árverést szervező Sotheby’s aukciósház. Az 1772-ben született kéziratból csak egyetlen példány létezik.

Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit

– mondta Simone Maguire, a londoni Sorheby’s kéziratszakértője.

A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele. A partitúrát eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel. A kéziratot most Jean-Francois Chaponniere svájci gyűjtő archívumából kínálták eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A csodagyerek Mozart apja útmutatásával egészen fiatal korától komponált. A Sotheby’s hozzáfűzte, hogy a zeneszerző nagyon szeretett táncolni.

Bármennyire zseniális zeneszerző is volt Mozart, rajongott a táncért, és gyakran mondogatta, hogy ízlése inkább ebben a művészeti ágban rejlik, nem pedig a zenében

– idézte a zeneszerző feleségét, Constanze Mozartot az árverési ház.

Kiemelt kép: LEEMAGE

https://24.hu/kultura/2019/11/19/mozart-kezirat-arveres-sothebys-parizs/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
24.hu
banner

Leave a Comment