nov 8, 2019
7 Views
0 0

Jégtojások lepték el egy finn sziget tengerpartját

Written by

Tojás alakú jégdarabok lepték el a Finnországot és Svédországot elválasztó Botteni öböl északi részén fekvő, Hailuoto sziget egyik partszakaszát – írja a BBC.

A ritka jelenségről többen is osztottak meg képeket a közösségi oldalakon. Risto Mattila, a közeli Oulu városban élő amatőr fotós a BBC-nek elmondta, a feleségével kirándultak, amikor a nem mindennapi látvány a szemük elé tárult.

Úgy emlékszik, a hőmérséklet fagypont alatt volt, és erős szél fújt. A jégtojások egy 30 méteres partszakaszt terítettek be, a legkisebb akkora volt, mint egy átlagos tyúktojás, a legnagyobb akkora, mint egy focilabda.

George Goodfellow, a BBC meteorológus szakértője azt mondta, a ritka jelenség hideg, szeles időben alakulhat ki. A tojások nagyobb jéghártyadarabokból alakulnak ki, amiket a hullámok alakítanak kerekdeddé. Aztán ahogy a tengervíz rétegekben a felszínükre fagy, egyre nagyobbak lesznek. A tojások aztán dagály visszahúzódásával, vagy az szél által kerülnek partra. A jégtojások akár egy méteres átmérőjűre is megnőhetnek.

https://24.hu/elet-stilus/2019/11/08/jeg-jegtojas-jeglabda-ritka-jelenseg-idojaras-finnorszag/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu
banner

Leave a Comment