okt 22, 2019
3 Views
0 0

Orbán is uszíthatta Trumpot Ukrajna ellen

Written by

A New York Times és a Washington Post kedd reggeli vezető anyaga egyaránt a májusi Trump-Orbán találkozóval foglalkozik. Orbán Viktor magyar miniszterelnök még május közepén látogatott el Donald Trump amerikai elnökhöz a Fehér Házba, ahol az akkori beszámolók szerint NATO-ügyekről, kereskedelemről és az amerikai-magyar kapcsolatokról is szót ejtettek.

Most egy egészen más téma miatt került újra elő a magyar miniszterelnök neve az amerikai sajtóban, ugyanis a New York Times cikke azt írja, hogy az Orbánnal való találkozó felerősíthette Trump Ukrajna iránt ellenséges hozzáállását. 

Az Orbán-Trump találkozó után tíz nappal Trump több tanácsadójával találkozott, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beiktatásáról tértek vissza. A tanácsadók biztosították az amerikai elnököt arról, hogy Zelenszkij megérdemli az amerikai támogatást, de Trump kétségeiről vallott, mondván, az ukránok „szörnyű emberek”, akik szerinte a 2016-os elnökválasztáson is ellene munkálkodtak.

A Washington Post cikke szerint Putyin és Orbán egyaránt segített abban, hogy Trump haragra gerjedjen Ukrajna ellen. A lap idézte George Kent amerikai külügyi helyettes államtitkárt, aki szerint Trumpot az orosz elnök és a magyar miniszterelnök egyaránt befolyásolta az ukrán elnökkel való telefonbeszélgetést megelőzően.

Orbán és Trump megbeszélését pont ezért többen ellenezték a Fehér Házból, hiszen féltek attól, hogy hatást gyakorol majd az elnökre.

A próbálkozások onnantól kezdve bizonyultak hiábavalónak, hogy az év elején több magas rangú vezető is távozott az amerikai Külügyminisztériumból, illetve új arcok jelentek meg az elnöki hivatalban. Közülük is a legfontosabb Mulvaney, a Fehér Ház stábjának főnöke, akiről úgy tartják, hogy rokonszenvez Orbán szélsőjobbos nézeteivel, illetve borúlátásával az unió kapcsán. Ő azután félresöpörte a nemzetbiztonsági tanácsadók aggályait a látogatás miatt.

A szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi szeptember végén jelentette be, hogy elindítják az amerikai elnök felmentésére irányuló alkotmányos vádeljárást (impeachment), miután kiderült, hogyTrump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson a demokrata elnökjelölt-jelölt Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

Az ukrán balhé miatt lehet oda Trump sérthetetlensége

Meglehet, a demokraták újra előveszik az elnök felelősségre vonásának lehetőségét, miután kiderült: Trump nyomást gyakorolhatott az ukrán államfőre, hogy nyomozást indítson lehetséges ellenfele, Joe Biden fia ellen, miközben a Fehér Ház visszatartotta az Ukrajnának szánt katonai segélyt.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

https://24.hu/kulfold/2019/10/22/donald-trump-orban-viktor-impeachment-ukrajna/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu
banner

Leave a Comment