máj 15, 2019
36 Views
0 0

632 ezret fizetnek egy 230 éves kód megfejtéséért

Written by

Egy északnyugat-franciaországi település pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki meg tudja fejteni az egyik tengerparti szikláján olvasható kódot – írja a Live Science. A bretagne-i Plougastel-Daoulas partján fekvő kő csak apálykor bukkan elő, és csupán néhány éve fedezték fel.

A sziklán látható nagybetűket és szimbólumokat 1786-1787-ben véshették fel. Véronique Martin városi tisztségviselő szerint az érintett időszakban több ágyút is telepítettek a partra, hogy védjék a közeli erődöt.

A titokzatos vésetek évek óta tartják lázban a kutatókat és amatőr kódfejtőket, eddig azonban nem sikerült megfejteni a jelképek és betűk jelentését. A település önkormányzata ezért úgy döntött, kódfejtő pályázatot ír ki, amelyen a nyertes 2 ezer euró (nagyjából 632 ezer forint) jutalomban részesül. A versenyre november 30-ig lehet jelentkezni, egyelőre csak a városházán.

This picture taken on May 7, 2019 shows inscriptions composing indecipherable words on a rock in the Brittany village of Plougastel-Daoulas. - The city launched a national call with a 2000 euros reward to anyone able to solve the mystery of those inscriptions propably made during the 18th century. (Photo by Fred TANNEAU / AFP)

Fotó: Fred TANNEAU / AFP

A sziklán többek közt az alábbi felirat olvasható:

ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL … R I OBBIIE: BRISBVILAR … FROIK … AL.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy online lehet-e majd csatlakozni a kódfejtéshez.

Kiemelt fotó: Fred TANNEAU / AFP

https://24.hu/tudomany/2019/05/15/kodfejtes-plougastel-daoulas/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu · Történelem · Tudomány
banner

Leave a Comment