Már 14, 2019
38 Views
0 0

Eldőlt: sokkal jobb hatással van sajtokra a hip hop, mint Mozart

Written by

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amit folyamatosan zenén érlelnek, és a jelenséget vizsgáló svájci kutatók szerint a hip hop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot – egy hip hop számot, Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották. „A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük” – értékelték a berni kutatók a gasztronómiai zsűri vaktesztelésének eredményét.

Ezt a sajtot egy kis jódlival bolondították megFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Benjamin Luzuy, a svájci tévé séfje, a zsűri tagja a Reutersnek elmondta, hogy a különbségek igen nyilvánvalóak voltak a sajtok állagát, ízét, megjelenését illetően, valóban nagy volt a különbség.

A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. „Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban” – magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki – tette hozzá Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője. Elmondta, hogy a további kutatásban a hip hopra fognak összpontosítani. „Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hip hop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket” – közölte. (Reuters/MTI)

Népszerű

https://444.hu/2019/03/14/eldolt-sokkal-jobb-hatassal-sajtokra-a-hip-hop-mint-mozart

(Visited 9 times, 1 visits today)
Article Categories:
444 · Tudomány · Zene
banner

Leave a Comment

Inline
Inline