ápr 15, 2019
16 Views
0 0

Turulmadár, életfa, tulipán – Megnyílt Molnár Tamás Sámánrajzok című tárlata (PS-videó!)

Written by
Turulmadár, életfa, tulipán – Megnyílt Molnár Tamás Sámánrajzok című tárlata (PS-videó!)

A kultúra az állam egyik legfontosabb pillére – mondta Molnár Tamás képzőművész a PestiSrácok.hu-nak a Sámánrajzok című kiállítás megnyitóján Surányban. Az Árvalányhaj Művésztelepen április 13-án megnyílt hiánypótló tárlat a szibériai Altáj-hegység völgyeiből származó műalkotásokat mutatja be, a 6500 éves anyagon pedig a magyarság nép motívumai is megtalálhatóak.

Hun főnemesek feltárt sírjaiban találták őket, és mind a mai napig élő szimbólumrendszert képviselnek

– mondta Molnár Tamás portálunknak Surányban a Sámánrajzok című kiállítás megnyitóján.

A turulmadár, az életfa, a tulipán is benne van

– tette hozzá.

A lovasnomád-szkíta őshagyománnyal, jelképrendszerrel és eredetmítosszal foglalkozó tárlat csak egy az Árvalányhaj Művésztanya repertoárjából, melynek alapítói Magyarország első őstörténeti vizuális közgyűjteményét kívánják létrehozni, amely tematikusan ismeretterjesztő szándékkal tárja fel a lovas-nomád, vagyis a szkíta/hun/avar/magyar őshagyomány jelképrendszerét. Ennek bemutatása által az érdeklődők megismerhetik az elveszettnek hitt népi őshagyományokat.

Az Árvalányhaj Művésztelep hazánk első ősművészettel, ősműveltséggel foglalkozó művésztelepe kíván lenni, ahol tematikus kurzusok során a meghívott hazai és nemzetközi vendégművészek bevonásával találkozókat, tanfolyamokat, konferenciákat, és kiállításokat szervezne, emellett állandó jelleggel látogatható látványos szoborparkot szeretnének kialakítani.

Ahogy azt korábban megírtuk, Molnár Tamás a több, mint 40 éves a legendás Inconnu Csoport! egyik alapítója. A szervezet tagjai annak idején radikális rendszerváltók voltak, elvtárspukkasztók. Sok bátor demonstrációt szerveztek és ők faragták meg (folyamatos rendőrállami zaklatás mellett) az ismert 301 kopjafát a köztemetőben. Aztán kiszorultak vagy csalódottan és önként távoztak a politikából a modellváltássá silányult átmenet során. Végignézték, ahogy a kommunista apparátus átmenti magát.

A Lejáratás és bomlasztás című dokumentumfilmben a PestiSrácok.humegszólaltatja Molnárt Tamást, aki bátran és érzékletesen beszélt arról, hogyan manipulálta az MSZMP a rendszerváltást, és hogyan üldözte, provokálta, bomlasztotta állambiztonságával azokat a radikális mozgalmakat, amelyek veszélyesek lehettek a ma már egyre világosabb háttéralkukra. Molnár arról is szólt, hogyan ismerték fel a formálódó SZDSZ és MDF valódi, valódibb arcát, és hogyan jöttek rá arra, egyik párttal sem akarnak közösködni.

Filmünk teljes egészében megtekinthető, 26:30-tól látható az Inconnu története. A letölthető változat sok háttéranyaggal itt érhető el: lejaratasesbomlasztas.hu

A Videót készítette: László Petra és Dezse Balázs

(Visited 3 times, 1 visits today)
Article Categories:
pestisracok · Videó
banner

Leave a Comment

Inline
Inline