nov 30, 2018
2 Views
0 0

Több adat fér el a színes vonalkódban

Written by

Vonalkóddal egy átlagember leginkább csak a boltok pénztárainál találkozik. Néhány tucat karaktert tud tárolni, ami épp hogy elég a termékek nevére, de színes változatban nagyságrendekkel nőhetnének a lehetőségek.

Az eddigieknél sokkal nagyobb információtartalmú azonosítók jelenhetnek meg a termékeken. A Fraunhofer Társaság Biztonságos Információs Technológiai Intézetének (SIT) munkatársai egy új vonalkódot fejlesztettek ki, amely a nagy adatsűrűségének köszönhetően nagyobb hamisítás elleni védettséget kínál. Az új megoldás számos területen alkalmazható. A Just Another Bar Code (JAB Code) nevű színes vonalkóddal a jövőben akár igazolványok és más okmányok, tanúsítványok, végrendeletek, de a termékek eredetiségét igazoló iratok is elláthatók lesznek. A JAB Code tetszőlegesen választott színekből állhat és tetszőleges formájú lehet, a hagyományos fekete-fehér vonalkódokkal szemben sokkal nagyobb adatsűrűséget kínál, ezáltal ugyanakkora felületen sokkal több információt tud eltárolni.

A vonalkódok számos kódolt információt tartalmaznak és leegyszerűsítik, illetve felgyorsítják a mindennapos folyamatokat, ugyanakkor csak nagyon kis mennyiségű adatot tudnak tárolni. Gyakran éppen ez utóbbi miatt kell hivatkozásokat elhelyezni egy honlapon vagy egy adatbázisban, hogy egy termékkel, vállalattal vagy rendezvénnyel kapcsolatos összes információ elérhető legyen. A JAB Code a színek miatt több információt tud eltárolni. A színes kódokhoz nem kell linkeket vagy adatbázis-utalásokat felhasználni, hanem egyszerűen tárolják az adatokat. Egy gyógyszercsomagoláson egy JAB Code tartalmazhat a készítménnyel kapcsolatban minden fontos információt és ezáltal megkönnyítheti a megfelelő adagolást vagy felhívhatja a figyelmet a mellékhatásokra.A fejlesztők javaslata szerint a színes vonalkódot alkalmazók egyelőre csak nyolc színt használjanak, ez még így is háromszor nagyobb adatsűrűséget jelent a fekete-fehér vonalkódokhoz képest. A JAB Code jól olvasható a hagyományos okostelefon-kamerákkal. A jövőben a nagyobb teljesítményű kamerák segítségével akár nyolcszor több adat is lehet majd egy színes vonalkódban. További előny, hogy a megoldás bármilyen formájú lehet, ami teljesen új lehetőségeket jelent.

A nagy adatsűrűség lehetővé teszi, hogy a dokumentumok eredetiségét offline módon, akár az adatbázisokkal való összehasonlítás nélkül is bizonyítani lehessen. Ezáltal biztosítható, hogy a chipek nélküli igazolványok és más okmányok nehezebben legyenek hamisíthatók. A születési anyakönyvi kivonatok vagy más hivatalos iratok digitálisan megjelölhetők és leképezhetők egy színes vonalkódba, amely egy átlagos színes nyomtatóval kinyomtatható. A dokumentumok valódisága akár egyetlen okostelefonos kamerával ellenőrizhető. A JAB Code egy különleges chippel kombinálva akár az ipari alkatrészek plágiumvédelmére vagy a luxus árucikkek, például a márkás ruhák vagy órák eredetiségének igazolására is alkalmazható.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy a nagy adatsűrűség akár a szürkeárnyalatos vonalkódoknál is alkalmazható legyen. Így a nagy adatsűrűségből a monokróm kamerákkal dolgozó ipari megoldások is profitálhatnak. Az intézet a megoldást a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) megbízásából alkotta meg, az a Jabcode.org oldalon tesztelhető.

Forrás: https://sg.hu

(Visited 6 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Uncategorized
banner

Leave a Comment

Inline
Inline