Már 17, 2019
6 Views
0 0

Egyre nagyobbra dagad a Huawei-botrány – Hogy érinti a hazai mobilcégeket?

Written by

Az európai távközlési vállalatok nagy részéhez hasonlóan mindhárom nagy hazai telkó, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is alkalmaz kínai eszközöket a távközlési hálózatában, és bár kiemelten figyelik a kínai távközlési eszközgyártókat ért, kémkedéssel, kiberbiztonsággal kapcsolatos vádakról szóló híreket, nincsen szó a kínai cégek kizárásáról az eszközbeszerzéseikből, derül ki a három távközlési nagyvállalatnak feltett kérdéseinkre érkezett válaszokból.

A szövegben normál betűtípussal a vállalatoktól kapott válaszok, dőlttel szedve a három társaság/anyacégeik Huaweivel kapcsolatos hírei találhatók.

Magyar Telekom

A vállalat a válaszában kiemelte, hogy a kínai cégek technológiai megoldásai világszínvonalúak, emiatt széleskörben elterjedtek szinte minden európai operátor hálózatában. A Magyar Telekom ZTE hálózati komponenseket nem használ saját mobilhálózatában, azonban vezetékes szolgáltatásokhoz kapcsolódóan használ ZTE gyártmányú ügyféloldali berendezéseket (ún. home gateway-eket), ezek más eszközökkel való helyettesítése folyamatban van (erre a ZTE tavaly májusban bejelentett leállása miatt van szükség). A Huawei eszközei megtalálhatók a vezetékes- és a mobilhálózatban is. Fontos, hogy új technológiák esetén a Magyar Telekom már a kiválasztási folyamat során nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, minden egyes eszközt részletes biztonsági tesztelésnek vet alá, és csakis olyan eszközt alkalmaz, amely a nemzetközi és hazai ajánlások, szabályozások betartása mellett megfelel a Magyar Telekom saját, szigorú biztonsági követelményeinek is. Ezek és az eszközök rendszeres ellenőrzése is a hálózat ill. az ügyfelek maximális védelmét szolgálják.

A Deutsche Telekommal történt egyeztetést követően helyi szinten történik a döntés az eszközbeszállítóról. A kiválasztás fő szempontjai, hogy milyen mértékben versenyképesek az adott megoldások kereskedelmileg, valamint milyen mértékben teljesítik a Magyar Telekom szigorú technikai követelményeit, beleértve a biztonsági követelményeket is. A Magyar Telekom számára rendkívül fontos a biztonság, ezért természetesen odafigyel a kínai eszközgyártókkal kapcsolatos hírekre, szakértői véleményekre, és maga is folyamatosan vizsgálja biztonsági szempontból beszállítói eszközeit. A hálózati eszközök tekintetében eddig is több lábon állt a vállalat, jelenleg is több beszállító eszközeit használja hálózataiban.

Az 5G-hálózat fejlesztésével kapcsolatban feltett kérdéseinkre a Magyar Telekom azt írta, a vállalat megkezdte a felkészülést az 5. generációs mobiltechnológiára:

  • 2018 júliusában Magyarországon elsőként mutatott be valós körülmények között működő 5G hálózatot.
  • Idén januárban elindította Magyarország első szabványos 5G-tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában.
  • Emellett 5G teszthálózat kiépítését kezdte meg a T-Systems-szel Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán.

Amennyiben az NMHH hivatalos értékesítési ütemterve szerint az értékesítési eljárás megtörténik, úgy akár már 2019-ben lehetnek 5G-vel foltszerűen lefedett területek Magyarországon. A technológia tömeges elterjedése nagyban függ az 5G-képes készülékek rendelkezésre állásától is.

És hogy mit gondol a Magyar Telekom anyacége a kínai eszközbeszállítókkal kapcsolatban felmerült kockázatokról? A Deutsche Telekom a Huawei egyik legfontosabb európai technológiai partnere, több ezer bázisállomáson használják a kínai cég eszközeit, ráadásul a DT felhő-szolgáltatásainak gerincét is a Huawei megoldásai adják, és a cégcsoport berlini és varsói 5G-hálózatában is használnak Huawei-eszközöket, ezért fontos, mit gondol a vállalat a felmerült kockázatokról. Tavaly decemberben a vállalat azt kommunikálta, hogy a növekvő biztonsági kockázatok miatt felülvizsgálja a beszerzési stratégiáját, amiből sokan azt gondolták, ez az első indikáció, hogy a DT ejti a hálózati beszerzési listájáról a Huaweit, azonban tényleges lépések azóta sem történtek. Egy belső DT-s dokumentumból az derült ki, hogy a vállalat vezetői szerint akár több éve csúszást okozhat az európai 5G-fejlesztésekben, ha kizárják a beszerzésekből a Huaweit, mivel az 5G-hálózat nagyrészt a jelenlegi 4G-hálózatokra épülne, amiben viszont viszonylag nagy arányban a Huawei eszközeit használják a távközlési cégek, a kínai cég kizárása pedig összességében azzal járna, hogy Európa lemaradna az Egyesült Államok és Kína mögött az 5G-hálózatok fejlesztésében. A Deutsche Telekom idén január végén azzal a javaslattal állt elő, hogy egy független tesztlabor tanúsítsa a kritikus távközlési infrastruktúrák építésében részt vevő vállalatok megfelelőségét, mégpedig úgy, hogy az eszközgyártók a labor rendelkezésére bocsátanák a rendszereik forráskódját, a vizsgálatok után a független labor véleménye alapján használhatnák vagy éppen nem a hálózati eszközöket.

Telenor

Kérdéseinkre a Telenortól azt a választ kaptuk, hogy a ZTE és a Huawei is a Telenor Magyarország hálózati eszközbeszállítói között van. A rádióhálózatban legnagyobb arányban ZTE eszközök találhatóak, a core hálózatban megtalálhatóak Huawei és ZTE komponensek is. A Telenor Magyarország a rádió és a core hálózatát is folyamatosan fejleszti, így a vállalat jelenlegi beszállítói ebben is szerepet vállalnak. A partnereket a vállalat beszerzési stratégiája szerint választják ki. A Telenor Magyarországnál jelenleg nem látnak olyan okot, amiért bármely beszállítótól el kellene tekinteniük a kiválasztási folyamat során. A kínálat szűkülése nem előnyös. Arra a kérdésünkre, hogy a nagytulajdonos döntése-e, hogy Magyarországon melyik gyártó eszközeit használják a magyarországi hálózatban, a Telenor Magyarországtól azt a választ kaptuk, hogy a vállalat beszerzési stratégiája összhangban van a tulajdonosi csoport beszerzési stratégiájával. A kínai távközlési eszközgyártókat (Huawei, ZTE) ért, kémkedéssel, kiberbiztonsággal kapcsolatos vádakról a vállalat elmondta, hogy a médiában nyilvánvalóan találkoztak az ezzel kapcsolatos hírekkel, és természetesen követjük az eseményeket, kíváncsian várják az Európai Unióban kialakuló közös álláspontot.

Az 5G-fejlesztések kapcsán elmondták, hogy a Telenor Magyarország nagy lehetőséget lát az 5G technológiában, ám ennek feltételei az elérhető hálózati berendezések, a nagyszámú felhasználói terminál és a frekvencia rendelkezésre állása. A Telenor Magyarország az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban, így a beszállítóval kapcsolatban sem döntött még.

A héten nyilatkozott a Huawei-témában a PPF egy másik távközlési cégének, a legnagyobb cseh távközlési hálózatot üzemeltető CETIN-nek egy vezetője, aki arról beszélt, hogy a Huawei technológiájával kapcsolatos kockázatok kezelhetők, és a vállalatnak van arra lehetősége, hogy csökkentse ezeket a kockázatokat. A probléma jelen van, de ez nem az a típusú kihívás, ami miatt azonnal le kellene állítani a Huawei technológiájának alkalmazását, nyilatkozta Petr Slovacek.

Múlt héten egyébként beszámoltunk arról, hogy a magyar Telenor tulajdonosát is érzékenyen érintheti a Huawei-botrány, a kapocs pedig egyrészt a PPF távközlési vállalatokból álló portfóliója (elsősorban a cseh cégek, a CETIN és az O2 Czech Republic), másrészt a cseh kockázati tőke társaság Home Credit nevű lakossági finanszírozással foglalkozó cégének kínai operációja. A sztori az, hogy a PPF Csehországban 5G-hálózat fejlesztését tervezi, ebben pedig partnere a Huawei lenne, cseh politikai nyomásra azonban a csehországi távközlési cégek egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, hogy ne a kínai céggel működjenek együtt, ha azonban a PPF kitáncolna a Huaweivel kötött megállapodásából, az negatív következményekkel járhatna a kínai lakossági finanszírozási operációra.

Vodafone

Nick Read, a Vodafone csoport vezérigazgatója idén januárban jelentette be, hogy a fokozott politikai helyzetre való tekintettel, valamint annak érdekében, hogy minden tény a birtokába kerüljön, a Vodafone úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti Európában az 5G-s Huawei eszközök újabb telepítését 5G core hálózataiba. A vezérigazgató februárban a tovább gyűrűző helyzetre reagálva úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak meg kellene osztania az európai hatóságokkal a Huawei elleni vádakat alátámasztó bizonyítékokat annak érdekében, hogy egységes álláspontot lehessen kialakítani az ügyben.

A Huawei a svéd Ericsson és a finn Nokia mellett az egyik vezető mobilhálózati berendezés gyártó, Európában a Huawei hozzávetőlegesen 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az iparágban. Nick Read szerint a piac háromról kétszereplőssé redukálása a technológiai fejlődést és gazdasági növekedést is visszavetné, miközben az európai gazdaságok és így Magyarország versenyképességének fejlődése szempontjából is kiemelkedően fontos az ötödik generációs mobiltechnológia elindítása. A Vodafone Magyarország a 2016-os aukción vásárolt sávot a 3.5GHz-es tartományban, ezáltal jelenleg az egyetlen olyan mobilszolgáltató az országban, mely rendelkezik kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas 5G-s frekvenciával.

A Vodafone Magyarország már évek óta együttműködik a Huaweivel, a magyar vállalat 2008 szeptemberében jelentette be, hogy szélessávú UMTS-mobilinternetes hálózat berendezéseit teljes mértékben lecserélte a Huawei rendszerére, 2011 márciusban pedig jelentős hálózatmodernizációs projektet jelentett be a magyar szolgáltató, amelyet követően a teljes hálózati forgalom a gyártó berendezésein keresztül zajlott. Nem csak technológiai síkon, de az oktatásban is indult együttműködés a mobilszolgáltató és a kínai cég között, a Vodafone Magyarország és a Huawei tavaly márciusban írt alá szándéknyilatkozatot, hogy támogatják a mérnökképzést az Óbudai Egyetemen.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Leave a Comment

Inline
Inline