máj 21, 2019
6 Views
0 0

Boldog Scheffler János püspökre emlékeztek Szatmárnémetiben

Written by

2019. május 21., kedd | 9:47

Püspöki szentmise keretében emlékeztek Boldog Scheffler János vértanú szatmári püspökre liturgikus emléknapján, május 17-én a szatmárnémeti székesegyházban. Az ünnepi szónok Szinovácz György mezőpetri plébános volt.

Boldog Scheffler Jánost 77 éve szentelték püspökké. Nehéz időkben vette át a Szatmári Egyházmegyét, és a végsőkig elmenő, kitartó, életét szeretetből feláldozó pásztorrá lett érte. Emléknapján, május 17-én az egyházmegye valamennyi plébániatemplomában megemlékeztek a vértanú főpásztorról, a szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő megyéspüspök mutatott be szentmisét tiszteletére.

„Ma emlékezünk vértanú püspökünkre, Boldog Scheffler Jánosra, aki arra tanít bennünket, hogy nem lehet két úrnak szolgálni: Istennek szolgál valaki, vagy a mammonnak – mondta bevezetőjében Schönberger Jenő püspök. – Nem lehet szavunk igen is meg nem is. Boldog Scheffler János arra tanítja a ma élő keresztényeket, hogy merjék kompromisszum nélkül felvállalni a hitüket, merjenek kiállni a hitükért. Ma nagyon szeretik a kompromisszum szót, szeretik a megalkuvást, de Jézus nem alkudott meg, a szentek nem alkudtak meg, és Boldog Scheffler János püspökünk sem alkudott meg, ő mindvégig kitartott. Erre a mindvégig kitartásra buzdít bennünket is az ő példája. Ki mást buzdítana leginkább, mint az övéit, akik között élt és akikért megígérte, hogy halála után is imádkozni fog. Kérjük az ő közbenjárását.”

A szentmise szónoka, Szinovácz György plébános homíliájában Boldog Scheffler János életpéldáján keresztül a hit melletti megalkuvás nélküli kitartásról beszélt. Elmondta, ma sokan feladják hitüket kényelemből vagy akár kisebb megpróbáltatások miatt. Ezzel szemben áll a nagy püspök mártír magatartása, a végsőkig elmenő hitvallása.

„Ha vallásos meggyőződésemet és hitemet is eladom, mi marad nekem? Én leszek a legszerencsétlenebb ember a világon, én leszek a szegény ember. Ebben a szentmisében mi, papok imádkozunk paptestvéreinkért, önök, hívek imádkozzanak a rokonaikért, barátaikért, családtagjaikért. Püspök atya, légy a mi közbenjárónk! Add meg nekünk azt a kitartó szellemet, ami benned is volt. Óvj meg bennünket a félelemtől, a hamis toleranciától, és add, hogy megmaradjunk őseink hitében, nagyszüleink és szüleink hitében, hiszen azért vagyunk a világon, hogy Istent megismerjük, szeressük, neki szolgáljunk és ezáltal a mennyországba jussunk!” – fohászkodott Szinovácz György.

A szentmise után Schönberger Jenő és asszisztenciája levonult Boldog Scheffler János síremlékéhez, ahol a hívekkel közösen litániát imádkoztak.

Forrás és fotó: Szatmári Egyházmegye/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?

megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat

2019. május 20., hétfő

bences-es-premontrei-papszenteles-pannonhalman

Bencés és premontrei papszentelés Pannonhalmán

Jurinka Szilveszter bencés és Horváth János premontrei szerzetest szentelte pappá Várszegi Asztrik püspök, emeritus pannonhalmi főapát május 18-án, szombaton a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában.

2019. május 20., hétfő

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Leave a Comment