máj 10, 2019
22 Views
0 0

Renovabis-zarándokok Kelet-Magyarországon és Nagyváradon

Written by

2019. május 10., péntek | 9:03

Támogatói számára szervezett zarándoklatot a Renovabis németországi egyházi segélyszervezet Kelet-Magyarországon és Románia nyugati egyházmegyéiben április 29. és május 3. között. A huszonnégy adakozót az alapítvány négy munkatársa kísérte el.

Az egész Németország területéről érkezett zarándokok április 29-én a Renovabis lelki igazgatójával, Christian Hartl atyával érkeztek Magyarországra, ahol első megállójukon, Máriapócson a Nyíregyházi Egyházmegye vezetői és papjai fogadták őket. A görögkatolikus egyház történelmét, rítusait Grunda Dávid máriapócsi segédlelkész, a Nyíregyházi Egyházmegye felépítését, működését – különös tekintettel a cigánypasztorációra – Papp Tibor főhelynök mutatta be a zarándokoknak. A német zarándokok a fatemplom megtekintése után a pócsi bazilikában Szent Liturgián vettek rész, melyen jelen volt az egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel püspök is. A szertartást német nyelven végezték a helynökök, Papp Tibor és Szabó Tamás atyák. Szocska Ábel püspök a liturgia elején köszöntötte a vendégeket, s mielőtt továbbengedte őket, köszönetét fejezte ki a közös imádkozásért, valamint a Renovábistól évek óta érkező támogatásokért.

Máriapócsról Nyíregyházára indultak, ahol a püspöki székesegyházban a Szent Damján Kórus rögtönzött koncertjével és közös imával zárult a nap és az egyházmegyében töltött látogatás.

Április 30-án és május 1-jén a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye vendégei voltak a Renovabis-zarándokok. A huszonnégy adakozót négy Renovabis-munkatárs kísért el Németországból – adta hírül a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

Böcskei László megyéspüspök fogadta Nagyváradon a vendégeket, akiknek bemutatták azokat a lelkipásztori, kulturális és szociális jellegű tevékenységeket, projekteket, amelyeket az elmúlt évtizedek folyamán a Renovabis segélyszervezet támogatásával sikerült megvalósítani.

A Németországból érkezett zarándokok meglátogatták a nagyváradi székesegyházat és az ideiglenesen itt tárolt kincstárat.

Szentmisén vettek részt a Vártemplomban, majd megtekinthették az egyházmegye bölcsőjének számító Szent László-korabeli székesegyház maradványait is.

Látogatásuk második napján a katolikus iskolát, az egyházmegyei Caritas Catolica székhelyét és a Szent Erzsébet Idősek otthonát, illetve annak lakóit ismerhették meg a vendégek. A Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegyében is látogatást tettek, ahonnan május 2-án Temesvárra utaztak tovább.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Fotó: Monika Knuff; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Vezető híreink – olvasta már?

hogy-mindnyajan-elteljunk-szentlelekkel-megjelent-raniero-cantalamessa-uj-punkosdrol-irt-konyve

2019. május 9., csütörtök

ferenc-papa-sajtotajekoztatoja-egyik-legszebb-dolog-ratalalni-az-egyhaz-anyasagara

2019. május 9., csütörtök

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Leave a Comment