máj 8, 2019
25 Views
0 0

Megáldották a felújított székelyudvarhelyi kórházkápolnát

Written by

2019. május 8., szerda | 9:41

Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke szentmise keretében áldotta meg a székelyudvarhelyi Városi Kórház felújított kápolnáját május 4-én délelőtt. Az istenháza új kegytárgyakkal is bővült.

A székelyudvarhelyi kórházi kápolna a székelyudvarhelyi városi kórház kápolnája Szűz Mária, betegek gyógyítója nevét vette fel. Búcsújaként a betegek világnapját, a Boldogságos Szűz Mária lourdes-i jelenéseinek ünnepét, február 11-ét jelölték ki.

Kádár Miklós római katolikus kórházlelkész minden kedden, szombaton és vasárnap délután 5 órakor mutat be szentmisét a kórházkápolnában; vasárnap délelőttönként 11 órakor Katona Mózes kórházlelkész tart unitárius istentiszteletet.

*

A május 4-én, szombaton bemutatott ünnepi szentmisén Mátyás Károly főesperes köszönetét fejezte ki Tamás József püspöknek jelenlétéért, a kápolna megáldásáért, valamint a kórház egykori igazgatójának, Tóth Attilának, aki az 1990-es évek elején Szentannai Dénes főorvossal és Kovács Sándor akkori főesperessel megálmodták a kórházkápolnát. Attól kezdve három felekezet betegei, katolikusok, reformátusok, unitáriusok szentmiséken, istentiszteleteken vehettek részt. „Hála és köszönet mindezért” – mondta Mátyás Károly.

2007-től az intézmény főigazgatója, Lukács Antal kórházlelkészi minőségben Kádár Miklós segédlelkészt alkalmazta. A lelkipásztorok osztályról osztályra járva látogatják a kórház betegeit, istentiszteletre hívják a betegeket a kápolnába. Mindezzel nemcsak a testi gyógyítás biztos alapjait sikerült lerakni, de a lelki ápolásra is odafigyeltek – emelte ki a főesperes.

A felújítás mellett új kegytárgyi elemekkel, templomi kellékkel is bővült a városi kórház kápolnája. Mátyás Károly főesperes megköszönte az önkéntesek munkáját és szolgálatát, akik rendszeresen imádkoznak, gondoskodnak a kápolna fenntartásáról. „A megteremtett és megadatott lelki támaszok, segítségek mellett itt, a Szűzanya oltalma alatt, ebben a kápolnában adassék meg, hogy sokan vigaszra leljenek és jöjjenek rá arra, hogy Krisztus követésének egyetlen lehetséges útja a kereszt hordozásának útja. Hadd tapasztalják meg, hogy a sok betegből, ha kevés is gyógyul meg fizikailag, annál több gyógyul meg lelkileg.”

Tamás József segédpüspök a szentmise elején elmondta: huszonkét éves főpásztori tevékenysége alatt ez a második alkalom, hogy kórházi kápolnát áldhat meg. Az első Kézdivásárhelyen történt. A segédpüspök imádkozott azért, hogy a kápolna erőforrást jelentsen a betegek, orvosok, ápolók és a vigaszt keresők számára.

Szentbeszédében arról elmélkedett, hogy a kápolna a velünk maradó Jézus szeretetének, jelenlétének jele. Mire szorulna rá egy beteg ember, mint vigasztalásra, reményre, hogy még meggyógyulhat, testvérei javára válhat; erőre, hogy viselni tudja szenvedéseit, tudjon megküzdeni a megpróbáltatásokkal – hangzott el a homíliában. „A kápolna olyan legyen, mint az emberben a szív, amelyből az élet tápláléka árad az egész testbe, hogy az a test élő legyen, megmaradjon. Áradjon belőle Isten áldása és segítsége a betegek, hozzátartozóik, illetve az orvosok, nővérek számára is” – mondta Tamás József segédpüspök.

A szentmisén Bereczki-Orbán Zsolt református lelkész és az unitárius lelkész is kérte Isten áldását a felújított épületre, a benne imádkozókra.

Lukács Antal, a kórház főigazgatója ismertette: mivel a kápolna a kórház adminisztratív épületében van, ahol modernizálás történt, a kápolnát is felújították, saját költségükön. A munkálatok folytatását tervezik, az ablakokat szeretnék vallásos szimbólumokkal díszíteni. Arra is megoldást keresnek, hogy a gyóntatás ne a kórtermekben történjen. Szépítik az udvart, ahol a tervek szerint kis kápolnát is építenek.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?

ferenc-papa-homiliaja-szkopjeban-istenre-testverisegre-talalkozasra-kozos-unnep

2019. május 7., kedd

elhunyt-jean-vanier-barka-kozosseg-alapitoja

Elhunyt Jean Vanier, a Bárka közösség alapítója

Május 6-ról 7-re virradó éjszaka, 90 éves korában elhunyt Jean Vanier, akinek fogyatékkal élőkkel, illetve pszichés betegekkel alapított közösségei prófétai fényt jelentenek nemcsak az ott élők, hanem az egész világ számára.

2019. május 7., kedd

(Visited 4 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Leave a Comment