dec 3, 2018
1723 Views
0 0

Brüsszelben 65 ezren sétáltak egy nagyot

Written by

A brüsszeli demonstráció idején kezdődött a lengyelországi Katowicében az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves ülése (COP24). A belga rendőrség közlése szerint mintegy 65 ezren vettek részt a brüsszeli tüntetésen, sokuk kerékpáron.

A tiltakozók a nemzeti, európai és globális szén-dioxid-kibocsátás korlátozására irányuló szigorúbb intézkedések meghozatalára sürgették a kormányokat. Végigvonultak a belga fővárosnak azon a negyedén, amely az Európai Unió székhelyének ad otthont. Többük olyan feliratú transzparenseket emelt magasba, mint

“nincsen B-terv” vagy “Első az éghajlat, második a politika”.

Charles Michel belga miniszterelnök “hatalmas sikernek” nevezte a menetet, és megígérte, hogy megvédi az “ambiciózus célokat” a két hétig tartó ENSZ klíma-csúcstalálkozón. A COP24 hivatalosan vasárnap kezdődött meg, de a megnyitóját csak hétfőn tartják.

A december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

(Visited 2 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Leave a Comment