nov 29, 2018
21 Views
0 0

Amit eddig nem tudott a fogairól

Written by

1. A savanyú legalább annyira ártalmas, mint az édes

Nem a cukor az egyetlen ellensége fogainknak, a savas, alacsony pH-értékű ételek – savanyúcukor, üdítők, gyümölcslevek – kikezdik a fogzománcot. A legkárosabb a savanyú és ragacsos édesség.

A kisgyermekek fogzománca különösen érzékeny még, nekik nem lenne szabad cukorkát rágni és üdítőket inni. A xylitol tartalmú rágógumi viszont előnyös, és a fogszuvasodás ellen is véd.

2. A fogzománc igen kemény, de könnyen törik

A fogzománc ellensége még a fagylalt, a pattogatott kukorica és az ajak-, illetve nyelvpiercingek. Különösen vigyázzon a kukoricával az, akinek fogtömése van. A piercing környékén elszaporodhatnak a baktériumok, ráadásul ki is csorbulhat a fog. Ne használjuk a fogunkat üvegnyitásra, vagy diótörésre.

3. Nem mindenkinek nő ki az összes foga

Gyakori, hogy a bölcsességfog nem nő ki, de előfordulhat az is, hogy az oldalsó metszőfogak hiányoznak. Az erre való hajlam öröklődik. A foghiány leggyakoribb oka azonban a fogínybetegség és a fogszuvasodás.

4. A túl sok fluor árt a fogaknak

Tudjuk, hogy a fluor szükséges az egészséges fogakhoz. Azoknál a gyerekeknél azonban, akiknek 8 éves kora előtt túl sok fluor kerül a szervezetükbe (akár a lenyelt fogkrémtől, akár a fluor tabletta túladagolása miatt), fluorózis alakulhat ki. Ez eleinte fehér foltokkal jelentkezik a fog felszínén, később megbarnul, és a fogak törékenyek lesznek.

Ügyeljünk arra, hogy a kisgyermek ne nyelje le a fogkrémet, vagy ha nem tudjuk állandóan ellenőrizni, inkább ne kapjon fluoros fogkémet addig, amíg meg nem tanulja helyesen alkalmazni.

5. A fogszabályzó is szuvasodást okozhat

Különös gonddal mosson fogat az, aki fogszabályzót visel, mert a sín körül lerakódott ételmaradék, baktériumok és sav kikezdhetik a fogzománcot, fogszuvasodás, vagy legalábbis a fogzománc ásványi anyag tartalmának csökkenése következhet be.

Forrás: WebMD

(Visited 2 times, 1 visits today)
Article Categories:
informed
banner

Leave a Comment

Inline
Inline