Sze 11, 2019
2 Views
0 0

Újabb fotók igazolják a tiltott adatbázis-építést

Written by

A józsefvárosi választási iroda szerint a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent, Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék című cikk szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék.

A cikkben leírták: „Felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, mint az ajánlóívek másolása.” A józsefvárosi helyi választási bizottság hétfőn arról is döntött, hogy bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Lehet Más a Politika jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be vagy annak közvetlen veszélye fennáll.

A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot, és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére.

Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is bejelentést tett az adatvédelmi hatóságnál. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke hétfőn úgy nyilatkozott:

„Amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul.”

A NAIH elnöke hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni.

Közben újabb dokumentum került a Magyar Nemzet birtokába, ami szintén felveti a törvénytelen adatrögzítés gyanúját. A fővárosi ellenzék kampánycsapatának egy csalódott tagja által a szerkesztőséghez eljuttatott fotók szerint Pikó András ajánlásainak hátoldalára egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de ígérete szerint el fog menni szavazni. Azoknak az adatait is táblázatba foglalták, akik nem támogatták az ellenzéki jelöltet.

 „Rá szavaz, de nem ír alá…” Az ajánlószelvény hátoldalára írt kalkuláció újabb adaléka a vélelmezett törvénytelenségnek

A kalkulációnak csak akkor lenne értelme, ha létezne hozzá választói névjegyzék is, amit a jelölt a helyi választási iroda közlése szerint nem vásárolt meg. – Az adatkezelés általános alapja, hogy az csak az érintett állampolgár kifejezett hozzájárulása alapján folytatható.

Ha például egy egyesület jövőbeni kapcsolattartás céljából támogatói aláírásokat gyűjt, az adatkezelési tájékoztatóban erről külön tájékoztatni kell a választót, akinek ehhez hozzá kell járulnia, az adatfelvevőnek pedig adatfeldolgozói szerződéssel kell rendelkeznie – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szerinte ezek nélkül bármiféle, politikai szimpátiára, szavazási hajlandóságra vonatkozó adat rögzítése jogellenes, a választási ajánlások pedig csak és kifejezetten az adott jelölt indítása céljából gyűjthetők és kezelhetők, egyebekre történő hasznosításuk nyilvánvalóan tilos. Hozzátette: az ilyesmi nem holmi politikai csínytevés, hanem bűncselekmény is lehet.

Tiltott adatbázis-építésre utal az is, hogy Karácsony Gergely kampánycsapata vette fel a legtöbb aláírásgyűjtő ívet, összesen kilencezret, amelyek segítségével 72 ezer aláírás volt gyűjthető, miközben mindössze ötezer érvényes aláírás kellett a főpolgármester-jelöltséghez. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond, Józsefváros fideszes polgármestere, aki szerint a legdurvább csalás történt.

Magyar Nemzet

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ujabb-fotok-igazoljak-a-tiltott-adatbazis-epitest-2487053?utm_source=feed&utm_medium=rss

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
hírtv
banner

Leave a Comment