feb 11, 2019
19 Views
0 0

Hídfoglalás Budapesten: megszólalt a Fővárosi Törvényszék

Written by

A sajtóban több helyütt megjelentekkel szemben “nem a hídfoglalás megengedéséről” döntött a bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

Ismert, a Lánchídra vasárnapra bejelentett “gyülekezést” a rendőrség megtiltotta. A törvényszék most azt tisztázta ezzel kapcsolatban, hogy “a rendőrség döntését vitató perben a Fővárosi Törvényszék érdemben nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta a rendőrségi döntés megalapozottságát”.

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben

“a törvényszék ítéletében szó sincs a forgalomkorlátozás arányos vagy aránytalan jellegéről, vagy arról, hogy hány híd van még a fővárosban”.

Ennek az érdemi vizsgálatnak ugyanis akadálya volt, hogy “az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett: a kötelező jogszabályi előírás ellenére nem személyesen hallgatta meg a
bejelentőt, továbbá nem ajánlott fel számára alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására”.

A bíróság értelmezésében így

“a rendőrség kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét”,

amelynek célja, hogy az Alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jog – akár más helyszínen, akár más időpontban – esetleg gyakorolható legyen.

A közlemény úgy fogalmaz, “a súlyos eljárási hiba törvényes következménye a rendőri tiltó határozat hatályon kívül helyezése”.

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

(Visited 13 times, 1 visits today)