aug 21, 2019
5 Views
0 0

Egyezmény nélküli Brexit esetén, nem léphetünk be szabadon az Egyesült Királyságba

Written by

Egyezmény nélküli Brexit esetén, nem léphetünk be szabadon az Egyesült Királyságba

Nem léphetnek majd be szabadon az Egyesült Királyságba az uniós állampolgárok, ha a szigetország egyezmény nélkül lép ki október végén az EU-ból. Ezt Boris Johnson kormánya közölte. Az előző brit kabinet még azt fontolgatta, hogy meghosszabbítja a jelenlegi szabályozást. Akik viszont életvitelszerűen az Egyesült Királyságban élnek, kérvényezhetik a letelepedési engedélyt.

Megváltoztatná Boris Johnson a brexitről szóló megállapodás szövegét, amelyet egyébként az EU elfogadott, a brit parlament viszont többször is leszavazott.

A brit kormányfő törölné az egyezményből azt a tartalékmegoldást, amelynek célja, hogy ne állítsák vissza az Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határellenőrzést.

Johnson levélben kérte az Európai Tanács elnökétől, hogy backstop helyett a felek kötelezzék magukat arra, hogy alternatív megoldást keresnek a brexit után kezdődő átmeneti időszak végéig.

Brüsszel azonban hallani sem akar erről.

“Mindkét fél azzal az elkötelezettséggel kezdett hozzá a tárgyalásokhoz, hogy elkerüljük a határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten. A backstop az egyedüli eszköze ennek.” – jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.

Ha a britek kilépnek az EU-ból – jelen állás szerint október 31-ig –, akkor az ír-északír határ lesz az egyedüli szárazföldi határ az Unió és az Egyesült Királyság között. Ha visszaáll a határellenőrzés, félő, hogy kiújul a felekezeti erőszak Észak-Írországban.

A brit belügyminisztérium közben honlapján közölte: ha a szigetország megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akkor azonnal megszűnik az uniós állampolgárok szabad mozgásának lehetősége.

Azok az uniós állampolgárok egyébként, akik már életvitelszerűen az Egyesült Királyságban élnek, kérelmezhetik a tartós letelepedési engedélyt.

atv.hu

http://www.atv.hu/kulfold/20190820-ha-egyezmeny-nelkuli-brexit-lesz-nem-lephetunk-be-szabadon-az-egyesult-kiralysagba

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Leave a Comment