ápr 15, 2019
6 Views
0 0

MNB volt alelnöke: van némi kalandorság a lakossági állampapíroknál

Written by

MNB volt alelnöke: van némi kalandorság a lakossági állampapíroknál

Bodnár Zoltán az MNB bezárásra ítélt külföldi irodáiról és az induló lakossági állampapírokról is beszélt az ATV-ben.

MNB volt alelnöke: van némi kalandorság a lakossági állampapíroknál

A Magyar Nemzeti Bank bezárja a külföldi képviseleti irodáit. Bodnár Zoltán, az MNB korábbi alelnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy ezek az irodák gyakorlatilag semmit nem csináltak, viszont évi egymilliárd forintba került a fenntartásuk. A rendszerváltás előtt még több helyen is voltak irodák, és komoly munka folyt általuk, de a 90-es években bezárták őket, mert nem volt semmi feladatuk.
 
Matolcsy gondolata volt, hogy újra nyissanak irodákat Hamburgban, Rómában, Párizsban, New Yorkban, közölte a volt alelnök. Arra azonban nincs értelmes magyarázat szerinte, hogy uniós országokon belül mire való a képviseleti iroda. Ugyanis az MNB is tagja az Európai Központi Banknak, és a székházában ott ülnek az MNB kollégái, így ha bármilyen kérdés merülne fel, akkor legfeljebb a szomszédba kell átmenni segítségért, jegyezte meg Bodnár Zoltán.
 
A most megszületett döntés elvileg elismerése lehetne annak, hogy fölöslegesen költöttek el évi egymilliárd forintot, de Bodnár szerint azt fogják mondani, hogy már elérték a külföldi irodák a céljukat, kiépítették a kapcsolataikat, amivel már itthonról is tudnak dolgozni. Csak arra voltak jók ezek a képviseletek, hogy néhány család jól érezze magát és jól éljen, vélekedett.
 
A döntés oka vélhetően az, hogy érintheti az MNB nyereségét, mert volt némi aggódás a jegybanki nyereséget illetően, folytatta. Ugyanis a devizaárfolyam különbség miatt az deviza eladása már nem teszi lehetővé, hogy nyereséget csináljanak, magyarázta.
 
Elhangzott, hogy júniusban jön egy új állampapír, és a nyugdíjcélú állampapír bevezetéséről is szó esett. Bodnár szerint ennek nincs köze az árfolyam nyereséghez. A lakossági állampapírok kamatai induláskor 3 – 3,5 % között lesznek, öt év múlva elérik a 6%-ot, tudtuk meg. A kormány célja ezzel, hogy az ország készpénzállományát szeretné az állampapírokba terelni, mondta a volt alelnök, viszont a kormány szempontjából némi kalandorság is lehet benne, fogalmazott, mert a 2022-re megemelkedett kamat már vélhetően a kormányváltás utánra fog esni, így a kamatterhek már a következő kormányt fogják terhelni.

atv.hu

http://www.atv.hu/belfold/20190415-mnb-volt-alelnoke-van-nemi-kalandorsag-a-lakossagi-allampapiroknal

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Leave a Comment

Inline
Inline