jún 18, 2019
3 Views
0 0

Harari elképzelhetőnek tart egy magyar-román háborút, ha az EU összeomlana

Written by

Több sikerkönyv szerzője, Yuval Noah Harari izraeli történész a bukaresti előadása után interjút adott a román Dilema Veche hetilapnak, amit a Kronika.ro szemlézett.

A román lap kelet-európai demokráciák állapotát firtató kérdésére az izraeli történész azt mondta, sokszor egy szakadék választja el a várakozásokat a valóságtól, és ez különösen így van olyan forradalmak idején, mint amilyenek Európa e térségében zajlottak a kommunizmus megdöntésekor.

Harari szerint ezeket a várakozásokat rövid idő alatt lehetetlen megvalósítani, ami az emberek illúzióvesztéséhez vezet. Az izraeli történész úgy fogalmazott, a boldogság nem feltétlenül a külső feltételektől függ, hanem annak függvénye, hogy mire vágysz, illetve mid van.

Harari arra hívta fel a figyelmet, hogy az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik, de az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg.

„Az emberek elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel”

– tette hozzá.

„Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között”

– jelentette ki Harari.

http://alfahir.hu/2019/06/18/yuval_noah_harari_romania_magyarorszag_haboru_europai_unio

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
alfahír
banner

Leave a Comment