Sze 12, 2019
7 Views
0 0

Családi pótlék: sietni kell a továbbtanulók szüleinek

Written by

Érettségi után már nem jár családi pótlék, de továbbtanulás esetén a gyerekszámba beszámít az egyetemista is. Így magasabb összegű családi pótlék és családi adókedvezmény jár a kisebb gyermekre vagy gyermekekre — hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Az érettségit követően már nem jár a családi pótlék a gyermek után, június végéig folyósítják, tehát júliustól már nem. A jogszabály szerint a családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár, illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

A lap hozzáteszi: a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér, aki után még jár a családi pótlék, az iskola megkezdése után kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összegű családi pótlék jár.

Például egy kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó után járó 12200 forintot, hanem a kétgyermekesek után járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő a fiatalabb gyermek után.

Kiemelt kép: iStock

https://24.hu/kozelet/2019/09/12/csaladi-potlek-egyetem-foiskola/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu
banner

Leave a Comment