jún 18, 2019
8 Views
0 0

Jövőre indul a Facebook saját pénze, a Libra

Written by

Korábban már többször is lehetett hallani arról, hogy a Facebook saját kriptopénzzel áll elő a jövőben, most viszont hivatalosan is körvonalazták a projekt főbb részleteit. A Libra nevű kriptovalutát 2020-ban indítják útjára a működéséhez szükséges blokklánc-alapú hálózattal, és a cég állítása szerint az árfolyama mögött valós érték fog állni.

A fizetés annyira egyszerű lesz, mint „egy üzenet elküldése”. Gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a felhasználók közvetlenül a Facebook appjain belül tudnak majd fizetni, az olyan csevegőkben is, mint a WhatsApp, a tranzakciós költség alacsony lesz. A jövőben több cég is elfogadja majd fizetőeszközként a Facebook-pénzt, többek közt az Uber és a Visa is. Jövő évtől kezdve a Facebook szolgáltatásokon belül lehet majd vásárolni Librát, amit az úgynevezett Calibra digitális tárcában lehet tárolni.

Forrás: Facebook

A közösségi óriásnak kétségkívül nagy tervei vannak a kriptopénzzel, amellett hogy ebben látják a pénz jövőjét, a Librát globális pénznemként képzelik el, amivel később akár villanyszámlát, tömegközlekedési jegyeket, vagy a büfés kávét is ki lehetne fizetni. A pénznemet a több cégből álló nonprofit Libra Szövetség (Libra Association) nevű szervezet menedzseli majd, aminek jelenleg tagja többek közt a Mastercard, a PayPal, a Spotify, az Ebay az Uber és a Vodafone.

A Libra Assocation tagjai jelenleg. Forrás: Facebook

A cég elmondása szerint a Librával azt az 1,7 milliárd felnőttet célozzák meg, akiknek nincs bankszámlájuk, többek közt a fejlődő országok állampolgárait. A Facebook hangsúlyozza, hogy bár a pénznem globális, de az azt használó appok és szolgáltatások megfelelnek majd a helyi piac törvényeinek. Egyelőre még csak az Egyesült Államban kaptak zöld utat, és kérdés, hogy mi lesz a helyzet például Indiában, ahol éppen szigorítás előtt áll a kriptovaluta és blokklánc szabályozás.

Mivel a Facebook renoméját eléggé megtépázták az elmúlt évek adatbotrányai, jogosan teszik fel a kérdést a szkeptikusok azzal kapcsolatban, hogy a cég vajon tényleg megtudja-e majd védeni megfelelően a felhasználók pénzét, és vajon sikerül-e tartani egy egyenletesebb árfolyamot.

(Kiemelt kép: JUSTIN SULLIVAN / AFP)

https://24.hu/tech/2019/06/18/facebook-krriptovalua-kriptopenz-libra-calibra/

(Visited 2 times, 1 visits today)
Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
24.hu · Tech
banner

Leave a Comment